V predošlom príspevku sme popísali prípravu pasty Miso. Dnes budeme pokračovať s ďalším japonským pokrmom nazývaným Tófu.
Hovorí sa, do tretice všetko dobré. Na tretí krát sa nám to i podarilo. Domáce Tófu. Príprava je dosť podobná príprave tvarohu z mlieka.
Tu je postup.
Sóju (sušenú) si namočíme cez noc vo vode, aby nám napučala. Na ďalší deň ju potom spolu s vodou rozomelieme. Najlepšie sa nám osvedčil blender, alebo ináč povedané mixér na kokteily.
Takto pripravenú zmes necháme zovrieť počas 8-mich minút. Treba dávať pozor, aby nám to nevykypelo, ako mlieko. Dobré mať poruke šálku studenej vody, na spomalenie kypenia.
Po zovretí precedíme zmes cez vrecko z lanu alebo inej tkaniny. Dobre vyžmýkame. Týmto oddelíme sójové mlieko a okaru – zvyšok zo sóje.
Okara sa dá neskôr použiť pri príprave pokrmov, alebo koláčikov.
Sójové mlieko zohrejeme na teplotu 75 stupňov C a pridáme nigari. To je zvyšok po príprave soli z morskej vody. Po slovensky je to chlorid horečnatý.
Počkáme asi tak 20 minúť a je to.
Takto to vyzerá, keď odokryjete pokrievku. Ešte teplé tófu je dobré rovno ochutnať. Napríklad s dobrou sójovou omáčkou.
Toto tófu má ešte v sebe veľa vody je treba ho precediť. Na to sme mali takú malú debničku s handričkami.
Tam sme preložili tófu, zakryli handričkami a navrch položili dosku. Tú sme zaťažili pohárom s vodou.
Po 15 minútach bolo tófu hotové.
Hotové tófu sa skladuje namočené vo vode a samozrejme v chladničke.
Z 300 g sušenej sóje sme dostali asi 300 g hotového tófu.