V predošlom príspevku o ryžovej plesni Kouji som opísal, ako sa táto ryžová pleseň používa a ako si ju pripraviť zo surovín z obchodu. Japonského obchodu, pre upresnenie.
Dnes si ukážeme, ako si z tejto plesne pripraviť pastu Miso (wiki stránka v Angličtine). Táto pasta sa používa pri príprave polievok (Miso shiru), no dá sa použiť i pri príprave rýb či šalátov. Miso pasta je bohatá na bielkoviny, pričom obsahuje málo tukov a energie.
V nasledujúcom je postup, ako sa pripravuje Miso v domácich podmienkach.
- Kouji plieseň si zmiešame so soľou.
- Uvarené sójové bôby rozmixujeme na kašu.
- Rozmixovanú sóju pridáme ku Kouji so soľou.
- Všetko dobre premiešame.
- Premiestnime do väčšej nádoby a posolíme vrch. To má zabrániť rozmnoženiu neželaných plesní.
- Zakryjeme igelitovým vreckom a zaťažíme.
- Necháme odstáť mesiac, dva.
Vcelku jednoduché, no potrebné suroviny, najmä pleseň Kouji je na Slovensku asi ťažšie kúpiť. Ak nájdem návod, ako si túto pleseň pripraviť, isto sa oň podelím.
ahoj, kupil som si knihu Sila prirodni fermentace. Je tam postup na vyrobu misa. Vies mi poradit kde sa da objednat kouji? Dakujem. Janko z Bardejova.
Nie som na Slovensku a nemám ani prehľad, kde by to mohli predávať. Zdravá výživa, bio-potravity? Neviem. V Japonsku sú obchody, ktoré predávajú len kouji.